English version
 
 
Utorak, 30.05.2023.
Broj posjeta: 5043569
  Novosti | Tenderi-Konkursi-Ugovori-Odluke | Dokumenti | Organizacija | Direktor | List "Montenegro šume" | Info/Vodič | Foto/Video | Linkovi | Kontakt
Slika dana

Pretraga
 Vijesti
 Tenderi i dokumenti


 

Novosti opširnije

16.09.2022. / SAOPŠTENJE ZA JAVNOST (Foto album)OTVOREN ŠUMSKI RASADNIK „BJELIŠI“ - BARJuče je u Baru, sadnjom prve tri sadnice od strane VD direktora Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, gospodina Armina Mujevića, pomoćnice direktora, gospođe Jelice Paldrmić i koordinatorke Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), gospođe Yuke Kamiye, na simboličan način otvoren novi šumski rasadnik „Bjeliši“.

Prisutne je pozdravio šef Područne jedinice Kotor sa ispostavama: Herceg Novi, Budva, Bar i Cetinje, gospodin Iso Kalač i ukratko prezentovao istoriju, ali i aktivnosti koje su u prethodnom periodu preduzeli, kako bi se ovaj rasadnik, nakon dugog niza godina, opet stavio u funkciju.

Šumski rasadnik „Bjeliši“, koji se prostire na površini od oko 2 hektra, osnovan je 1987. godine i njegova namjena je bila proizvodnja šumskog sadnog materijala, kao i proizvodnja sadnica koje su bile namjenjene ozelenjavanju gradskih površina. U ovom rasadniku vršena je proizvodnja sadnica Alepskog bora, Crnog bora i Kedra i tim sadnicama pošumljavale su se goleti i opožarene površine. Takođe, za potrebe Gradskog zelenila vršena je i proizvodnja palmi i ostalih ukrasnih biljaka. Kada je 2002. godine Šumsko gazdinstvo u Baru ušlo u sastav Uprave za šume, došlo je i do podjele ovog rasadnika na šumski rasadnik i rasadnik Gradskog zelenila, kada se zbog nedostatka novčanih sredstava Uprave za šume ne nastavlja sa proizvodnjom sadnog materijala u ovom rasadniku. Od tog perioda, pa sve do danas, u ovom rasadniku nije bilo nikakvih aktivnosti zbog čega je bio u veoma lošem i zapuštenom stanju.

Nakon 20 godina, Uprava za gazdovanje šumama i lovištima inicirala je ideju obnove ovog rasadnika, značajnog zbog proizvodnje sadnica Crnog bora, Alepskog bora i Kedra, koje su veoma bitne i nezamjenjive vrste drveta, kojima pogoduje sredozemna klima. Kako je istakao gospodin Kalač u prethodnom periodu aktivno su radili na krčenju rastinja i pripremi terena, samo prvog dijela rasadnika, a u narednom periodu nastaviće se aktivnosti kako bi rasadnik što prije bio u funkciji u punom kapacitetu. On je istakao da je u toku sakupljanje šišarki punog roda ovih vrsta, čije će se sjeme iskoristiti za proizvodnju novih sadnica.

VD direktor Uprave za gazdovanje šumama i lovištima, gospodin Armin Mujević pozdravio je aktivnosti koje su preduzete u kratkom roku, kako bi se ovaj rasadnik nakon toliko godina opet stavio u funkciju. Takođe je istakao da će ovaj rasadnik sigurno imati nemjerljiv značaj za intenziviranje aktivnosti sjemenske i rasadničke proizvodnje na primorskom dijelu Crne Gore, koji sve više dolazi u fokus, a koji je trenutno predmet projekta Japanske agencije za međunarodnu saradnju (JICA), a nadamo se u budućnosti i brojnih drugih. Istakao je da je potencijal koji ovaj rasadnik pruža ogroman i da u narednom periodu Uprava za gazdovanje šumama i lovištima će posvetiti mnogo više pažnje, ulaganja i aktivnosti u svoje rasadnike, koji su do sada u velikoj mjeri bili nepravedno zapostavljani.


Album sa fotografijama rasadnika „Bjeliši“ Bar, možete pogledati
--->OVDJE
Uprava za gazdovanje šumama i lovištima

 

 

Novosti

29.05.2023.
PREGLED PLAĆANJA UPRAVE ZA GAZDOVANJE ŠUMAMA I LOVIŠTIMA (Prilog)

Za period od 22.maja do 29.maja, 2023. godine.

26.05.2023.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST (Foto)


Povodom teksta pod naslovom „Područna jedinica u Rožajama više liči na privatno preduzeće nego na državnu instituciju“, objavljenog dana 26. maja 2023. godine na portalu Pobjede, ali i u drugim medijima, u cilju transparentnog i istinitog informisanja javnosti Uprava za gazdovanje šumama i lovištima daje sljedeće saopštenje za javnost.


25.05.2023.
NEDELJNI IZVJEŠTAJ RUKOVODIOCA PODRUČNIH JEDINICA O KONTROLI BESPRAVNIH AKTIVNOSTI U ŠUMARSTVU (Prilog)


Za period od 15.maja do 22.maja, 2023. godine.

24.05.2023.
PREGLED PLAĆANJA UPRAVE ZA GAZDOVANJE ŠUMAMA I LOVIŠTIMA (Prilog)

Za period od 15.maja do 22.maja, 2023. godine.

24.05.2023.
UPOTREBA SLUŽBENIH AUTOMOBILA U UPRAVI ZA GAZDOVANJE ŠUMAMA I LOVIŠTIMA (Prilog)

Za period od 15.maja do 22.maja, 2023. godine.

--> ARHIVA VIJESTI (od 2008. - do danas)


Uprava za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore - 2008.