English version
 
 
Utorak, 07.12.2021.
Broj posjeta: 4743836
  Novosti | Tenderi-Konkursi-Ugovori-Odluke | Dokumenti | Organizacija | Direktor | List "Montenegro šume" | Info/Vodič | Foto/Video | Linkovi | Kontakt
Slika dana

Pretraga
 Vijesti
 Tenderi i dokumenti


 

Novosti opširnije

11.11.2021. / SAOPŠTENJE ZA JAVNOST (Foto)

Završni sastanak u Ohridu: Projekat „Regionalna akcija za borbu protiv šumarskog kriminala i korupcije“ (2018-2021)


U periodu od 8. do 10. novembra 2021. godine u Ohridu je održan završni radni sastanak u vezi sa Projektom „Regionalna akcija za borbu protiv šumarskog kriminala i korupcije“ (2018-2021), kojem su ispred Uprave za šume prisustvovali mr Srđan Pejović, VD direktora Uprave za šume, Zehra Demić, načelnica Odsjeka za uzgoj i zaštitu šuma i Vitomir Tepavčević, načelnik Odsjeka za uređivanje šuma.
Završni sastanak u Ohridu okupio je brojne visoke funkcionere iz oblasti šumarstva iz zemalja učesnica projekta, a iz Crne Gore su pored predstavnika Uprave za šume učestvovali i predstavnici Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede i nevladinog sektora.

Na ovom sastanku predstavljeni su rezultati ovog trogodišnjeg projekta, razmjenjena su iskustva i sumirani utisci stučnih ljudi u oblasti šumarstva iz zemalja regiona, a sve u cilju aktivne borbe protiv bespravnih aktivnosti u šumarstvu. Kao jedan od rezultata sprovođenja ovog Projekta svakako je bio i izrada Akcionih planova za sprječavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu, koji su rađeni na osnovu brojnih detaljnih analiza i studija, a koje su zemlje učesnice projekta prezentovale na ovom radnom sastanku.

Inače, sa Projektom „Regionalna akcija za borbu protiv šumarskog kriminala i korupcije“ (2018-2021) počelo se još 2018. godine i on se realizovao kroz brojne aktivnosti u Srbiji, Bosni i Hercegovini, Crnoj Gori i Sjevernoj Makedoniji, uz finansijsku podršku Ministarstva spoljnih poslova Kraljevine Norveške. Ciljevi projekta bili su umrežavanje aktera iz sektora šumarstva, povećanje transparentnosti, dobro upravljanje, razvoj kapaciteta i mehanizama za borbu protiv kriminala i korupcije, kao i izrada i usvajanje Akcionih planova za spriječavanje bespravnih aktivnosti u šumarstvu.

Treba naglasiti da će Uprava za šume i u narednom periodu ispratiti i učestvovati u svim ovakvim i sličnim projektima, koji su od suštinskog značaja za reforme crnogorskog šumarskog sektora, koje su u planu za naredni period.


Uprava za šume Crne Gore


 

 

Novosti

03.12.2021.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST (Foto)


Uprava za šume uspješno trasira put reformi uz podršku Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede.


27.11.2021.
POTREBNA URGENTNA PROMJENA STRATEŠKOG PRISTUPA U SEKTORU ŠUMARSTVA (Foto/Link)


Iako je ovaj sektor godinama unazad prepoznat kao sektor koji obiluje problemima koji dovode do urušavanja šumskih ekosistema, do realizacije promjena u pristupu upravljanja šumama nije došlo. Kako su koncesioni ugovori koji su na snazi u svojoj konačnoj fazi realizacije, potrebno je što prije definisati funkcionalna strateška rješenja koja će omogućiti održivo upravljanje šumama i očuvanje ovih resursa u budućnosti. S tim u vezi, potrebne su i temeljne izmjene zakona koje uređuju ovu oblast kako bi se obezbijedile pravne pretpostavke za drugačiji strateški pristup.


25.11.2021.
Koncesioni model nanio ogromnu štetu budžetu i šumama (FOTO/LINK)


Koncesioni model korišćenja šuma koji dugi niz godina postoji u Crnoj Gori, a koji nije prepoznat od struke u Evropi, nanio je ogromnu štetu budžetu i šumama, saopšteno je na sastanku predstavnika Uprave za šume i Agencije za investicije.


23.11.2021.
ODLUKA O PONIŠTAVANJU JAVNOG POZIVA 3 ZA DAVANJE ŠUMA NA KORIŠĆENJE PRODAJOM DRVETA U DUBEĆEM STANJU (Prilog)

19.11.2021.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST (Foto)


Radna posjeta PJ Kolašin.


--> ARHIVA VIJESTI (od 2008. - do danas)


Uprava za šume 2008.