English version
 
 
Subota, 25.03.2023.
Broj posjeta: 5020815
  Novosti | Tenderi-Konkursi-Ugovori-Odluke | Dokumenti | Organizacija | Direktor | List "Montenegro šume" | Info/Vodič | Foto/Video | Linkovi | Kontakt
Slika dana

Pretraga
 Vijesti
 Tenderi i dokumenti


 

Novosti opširnije

20.09.2022. / Srećan Dan ekološke države! (FOTO ALBUM)


SREĆAN DAN EKOLOŠKE DRŽAVE !Povodom državnog praznika 20. septembra, Dana proglašenja Crne Gore ekološkom državom, danas je organizovana velika Ekološka akcija građana Crne Gore, u kojoj su građani zajedno sa predstavnicima relevantnih institucija uklanjali otpad na putnom pravcu Danilovgrad – Nikšić – Šavnik – Žabljak. Zaposleni Uprave za gazdovanje šumama i lovištima na čelu sa šefovima ovih područnih jedinica sa zadovoljstvom su se odazvali ovoj akciji i pružili podršku istoj, kako bismo i na taj način ukazali na značaj očuvanja prirode i životne sredine i probudili kolektivnu ekološku svijest. Ekološka akcija je protekla uspješno, a učesnici su u pozitivnoj atmosferi uz veliki trud, ali i druženje, uspjeli da sakupe velike količine otpada na ovom putnom pravcu.

Crna Gora je postala prva ekološka država na svijetu, usvajanjem Deklaracije 20. septembra 1991. godine na Žabljaku, kojom je definisano strateško opredjeljenje zemlje da usvaja i primjenjuje najviše standarde i norme iz oblasti zaštite životne sredine, očuvanja prirode i ekonomskog razvoja na principima ekološki održivog sistema. O značaju same Deklaracije govori činjenica da je ovaj dokument već naredne godine predstavljen na konferenciji UN o zaštiti životne sredine.

Obzirom da je Crna Gora država sa zavidnim prirodnim ljepotama i pejzažima, pred kojima niko ne ostaje ravnodušan, potrebno je da svi kao društvo obraćamo znatno više pažnje i razvijamo odgovoran odnos prema prirodi, kako bismo to prirodno bogatstvo i sačuvali. To je odgovornost i obaveza svih nas, ne samo na današnji praznik, već svakodnevno. Neophodno je da prirodni potencijal naše države i njene ljepote zaštitimo prvenstveno od nas samih, tako što ćemo se prema prirodi odnositi kao odgovorni pojedinci i zajednički se boriti za očuvanje životne sredine koju ostavljamo u naslijeđe nekim budućim generacijama.

Uprava za gazdovanje šumama i lovištima svim građankama i građanima Crne Gore čestita državni praznik - Dan ekološke države. U narednom periodu nastavićemo da podržavamo ovakve i slične akcije, ali i da u sklopu svojih nadležnosti učinimo sve što je moguće kako bismo zaštitili prirodna bogatstva od neodgovornih pojedinaca, kroz apel da se sa dužnim poštovanjem odnosimo prema životnoj sredini i doprinesemo njenom razvoju, obnavljanju i očuvanju na najbolji mogući način. Nakon 31. godine od ovog značajnog ekološkog datuma vrijeme je da se urade neke konkretne stvari i pokaže istinska briga o našoj prirodi, po čijim ljepotama smo prepoznati u svijetu. Zato čuvajmo naša prirodna bogatstva i svojim primjerom podstaknimo i sve oko nas da čine isto.


Album sa fotografijama sa Ekološke akcije uklanjanja otpada povodom 20. septembra, Dana ekološke države, možete pogledati
--->OVDJE
Uprava za gazdovanje šumama i lovištima 

 

Novosti

23.03.2023.
NEDELJNI IZVJEŠTAJ RUKOVODIOCA PODRUČNIH JEDINICA O KONTROLI BESPRAVNIH AKTIVNOSTI U ŠUMARSTVU (Prilog)


Za period od 13.marta do 20.marta, 2023. godine.

22.03.2023.
ČESTITKA (Foto)


Uprava za gazdovanje šumama i lovištima upućuje iskrenu čestitku povodom početka mjeseca Ramazana i nastupajućeg posta, reisu Islamske zajednice u Crnoj Gori Rifatu ef. Fejziću i svim pripadnicima islamske vjeroispovjesti.


22.03.2023.
TV prilog o Okruglom stolu povodom Svjetskog dana šuma (VIDEO)
21.03.2023.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST (Foto album)


Okrugli sto povodom 21. marta Svjetskog dana šuma.21.03.2023.
SAOPŠTENJE ZA JAVNOST (Foto album/Video)


Akcija pošumljavanja u PJ Rožaje povodom 21. marta Svjetskog dana šuma.--> ARHIVA VIJESTI (od 2008. - do danas)


Uprava za gazdovanje šumama i lovištima Crne Gore - 2008.