English version
 
 
Nedelja, 16.05.2021.
Broj posjeta: 4373174
  Novosti | Tenderi-Konkursi-Ugovori-Odluke | Dokumenti | Organizacija | Direktor | List "Montenegro šume" | Info/Vodič | Foto/Video | Linkovi | Kontakt
Slika dana
Broj 5

Pretraga
 Vijesti
 Tenderi i dokumenti


 

Novosti opširnije

16.04.2021. / SAOPŠTENJE ZA JAVNOST: Usvojen Izvještaj o zdravstvenom stanju šuma za 2020. godinu (PRILOG/FOTO/VIDEO)


Na osnovu podataka iz izvještaja područnih jedinica Uprave za šume i podataka o praćenju zdravstvenog stanja šuma u Crnoj Gori prema programu ICP (Međunarodni kooperacioni program za praćenje stanja šuma Evrope), na sjednici Vlade Crne Gore održanoj 15. aprila 2021. godine razmatran je i usvojen Izvještaj o zdravstvenom stanju šuma za 2020. godinu, koji su radile stručne službe Uprave za šume.

U Izvještaju je detaljno analizirano zdravstveno stanje šuma i održivo gazdovanje šumama tokom 2020. godine, na osnovu čega se može zaključiti da zdravstveno stanje šuma u Crnoj Gori u prethodnoj godini nije bilo na zadovoljavajućem nivou, međutim vitalnost, dugoročna stabilnost i otpornost šuma nijesu ugroženi.

Na osnovu podataka sa terena, može se konstatovati da postoje dva značajna problema koji uslovljavaju hitnu reakciju nadležnih službi, korisnika šuma u državnoj svojini i vlasnika privatnih šuma, a odnose se na pojavu sušenja šuma na prostoru opštine Pljevlja, kao i na činjenicu da postoji značajan dio opožarenih šumskih površina na kojima nijesu sprovedene mjere sanacije do kraja. Iz tih razloga, neophodno je podrediti redovne mjere na gazdovanju šumama u područnoj jedinici Pljevlja sprovođenju sanitarnih mjera, koje su u prethodnom periodu izostajale, a koje će unaprijediti zdravstveno stanje šuma, posebno na bivšem koncesionom području „Vektre Jakić“ Pljevlja.

Takođe, kroz sanacione mjere u šumama degradiranim šumskim požarima od 2012. godini do 2020. godine nije uklonjena značajna količina opožarene drvne mase. Procjenjuje se da se oko 20% šumskih sastojina u Crnoj Gori nalazi u raznim fazama degradacije, pa je prioritetan zadatak eliminisanje ključnih uzročnika degradacije.

U Izvještaju je analiziran i udio površine pod šumom zahvaćene požarima u Crnoj Gori u 2020. godini, koji iznosi 0,64 %. Za zemlje Sredozemlja, u koje spada i Crna Gora, smatra se da je procenat opožarene površine od 1% do 1,5% u odnosu na ukupnu površinu pod šumama, u granicama normale.

Kada je riječ o bespravnim sječama i drugim bespravnim aktivnostima u šumarstvu, u 2020. godini povećan je broj podnesenih krivičnih prijava protiv počinilaca bespravnih radnji u određenim područnim jedinicama, dok je obim evidentiranih i procesuiranih bespravnih sječa i drugih aktivnosti niži u odnosu na 2019. godinu. U narednom periodu uložiće se dodatni napori kako bi se ovakvo stanje što više popravilo i kontrolisalo.

Obzirom da je Crna Gora deklarisana kao ekološka država, koja se po šumovitosti nalazi u vrhu Evropskih zemalja, naše prirodno bogastvo šuma predstavlja najveći oslonac u borbi protiv klimatskih promjena i šume predstavljaju našu najbolju liniju odbrane protiv niza ekstremnih pojava, zbog čega su neophodni dodatni napori svih nas kako bismo poboljšali zdravstveno stanje naših šuma. Šume stvaraju povoljnu mikroklimu, održavaju stabilnost vodnih tokova i spriječavaju pojave poplava, klizišta, mrazišta i nastanak jakih vetrova, tako da čuvajući šume čuvamo naše zdravlje i našu budućnost.


Izvještaj o zdravstvenom stanju šuma za 2020. godinu možete preuzeti na sledećem linku:

---> IZVJEŠTAJ O ZDRAVSTVENOM STANJU ŠUMA U 2020. GODINI

Radio televizija Pljevlja - Hronika Pljevalja - 26.04.2021. godine:

Radio televizija Pljevlja - Hronika Pljevalja - 16.04.2021. godine:

 

 

Novosti

13.05.2021.
RAGOVANJE NA TEKST (Foto)Povodom teksta objavljenog na portalu dnevnih novina „Dan“ od 04.05.2021. godine, pod naslovom „Plužine i Šavnik ostaju bez četinara“, a u cilju objektivnog i istinitog informisanja javnosti povodom stanja šuma u područnim jedinicama Plužine i Šavnik, Uprava za šume Crne Gore daje sljedeće Reagovanje.

12.05.2021.
ČESTITKA (Foto)


07.05.2021.
SAOPŠTENJE - Odbijen prigovor D.O.O. "Vektra Jakić" - Pljevlja (FOTO/VIDEO)Vijeće Privrednog Suda odbilo je prigovor DOO “Vektra Jakić” Pljevlja na rješenje od 25.02.2021.godine kojim je ukinuta privremena mjera koja je toj kompaniji više od godinu ipo dana omogućavala da vrši eksploataciju šuma u državnom vlasništvu nakon što je Uprava za šume raskinula koncesioni ugovor.

29.04.2021.
Nastavak podjele besplatnih sadnica (FOTO)Naši zaposleni danas su u Pljevljima podjelili prvi turnus besplatnih sadnica građanima, poštujući epidemiološku situaciju i mjere.

29.04.2021.
ČESTITKA (Foto)


--> ARHIVA VIJESTI (od 2008. - do danas)


Uprava za šume 2008.